Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis, to myślę, że może być fajną alternatywą smaczną wersją własnoręcznie zrobionego prezentu.
Składniki:
- 20 dag twardej fety
- 2 łyżki suszonych ziół (bazylia, tymianek, cząber, oregano, rozmaryn)
- szklanka dobrej jakości oleju rzepakowego
- 3-4 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chili
- 6-8 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- garść świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn)
- łyżka ziaren kolorowego pieprzu
- Ser kroimy w kostkę i każdą obtaczamy w suszonych ziołach. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną chili, studzimy.
- Pomidory kroimy w paski, oliwki przecinamy.
- Na dnie słoików układamy warstwę z pomidorów, oliwek i świeżych ziół, wrzucamy kilka ziaren pieprzu i układamy warstwę sera. Polewamy olejem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników.
- Uzupełniamy olejem, tak by wszystkie warstwy były zanurzone. Szczelnie zamykamy i odstawiamy minimum na 24 godziny. W lodówce marynowana feta może stać do 2 tygodni.
Uwielbiam fetę, taka marynowana to dopiero musi być pycha ;D
OdpowiedzUsuń