Składniki:
proporcje na 1 blachę, czyli dwa duże słoiki
szklanka = 250ml
- 1,5 szkl płatków owsianych
- 1,5 szkl płatków jaglanych
- 3/4 szkl puree z dyni
- 2 łyżki melasy buraczanej
- 3 łżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 szkl migdałów
- 3/4 szklanki rodzynek
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.
- Rozpuść olej kokosowy, dodaj do niego melasę oraz puree z dyni. Płatki wymieszaj z przyprawami, następnie dodaj orzechy i migdały. Połącz płatki z warstwą olejową i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Rozłóż wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Podczas pieczenia przemieszaj płatki 3 razy (po każdych 10 minutach).
- Wystudź granole, dodaj do niej rodzynki i przełóż ja do słoików, które należy szczelnie zamknąć.
domowa granola najlepsza!
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż domowa granola na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńMusi być fantastyczna! :)
OdpowiedzUsuńSzybkość jej znikania świadczy o tym, że jest :) ale ja lubię wszystkie domowe granole
Usuń