Sezon rabarbarowy już w pełni i szkoda go nie wykorzystać. Kilka łodyg już czeka na swoją kolej na wykorzystanie. Na pierwszy ogień idzie sałatka. Ciekawe połączenie - chrupiących i lekko ostrych liści z karmelizowanymi orzechami i podpieczonym w miodzie rabarbarem. Zdecydowanie jedna porcja to za mało :) Nawet Żywiołowi posmakowało... choć z drugiej strony ona lubi szpinak i wszystko co słodkie, także sałatka trafia w jej gusta. A i myślę, że również i w wasze trafi. :)
Składniki:
Smacznego.
Read More
Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 mieszanka sałat ( ja wzięłam lekko ostrą: szpinak, radicchio i rukola)
- 15 dag sera koziego
- 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz czarny
- Rabarbar obrać, następnie pokroić go w małe kawałeczki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem. Polać łyżką miodu i wymieszać. Piec ok. 30 min. w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku.
- Sałaty umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Rodzynki namoczyć w wodzie. Ser kozi rozkruszyć i razem z odsączonymi rodzynkami wrzucić do sałat. Dodać ostudzone kawałki rabarbaru. Orzechy podprażyć na patelni z łyżką miodu i posypać nimi sałatkę.
- Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki i polać gotowe danie.
Smacznego.