Inna wersja curry niż to co było już raz prezentowane na blogu, aczkolwiek równie smaczna jak poprzednia. I rozgrzewająca na ta mroźną porę (z soboty na niedzielę zapowiadają przymrozek do -8 w nocy, w ciągu dnia tak hula, że pomimo trochę wyższej temperatury i tak czuje się w powietrzu zimę). W domu wszystkim siąpi z nosa, nawet najmłodszemu. Powoli przestawiamy się na rozgrzewające potrawy.
Składniki:
1 mały kalafior
200 g ugotowanej ciecierzycy (100g suchej ciecierzycy namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej)
4 pomidory obrane ze skórki (lub puszka pomidorów bez skórki)
1 młoda cebula
mały ananas (lub pół puszki ananasa)
500 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
4 cm imbiru
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
sok z limonki
pęczek kolendry
Imbir, cebulę, chili siekamy, przysmażamy na oleju, po chwili dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora, smażymy przez kilka minut, dodajemy przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Dusimy ok. 30 min. Podajemy z kaszą jęczmienną, ryżem lub makaronem i świeżą kolendrą.
Read More
Składniki:
1 mały kalafior
200 g ugotowanej ciecierzycy (100g suchej ciecierzycy namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej)
4 pomidory obrane ze skórki (lub puszka pomidorów bez skórki)
1 młoda cebula
mały ananas (lub pół puszki ananasa)
500 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
4 cm imbiru
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
sok z limonki
pęczek kolendry
Imbir, cebulę, chili siekamy, przysmażamy na oleju, po chwili dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora, smażymy przez kilka minut, dodajemy przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Dusimy ok. 30 min. Podajemy z kaszą jęczmienną, ryżem lub makaronem i świeżą kolendrą.