Cukinia, kolejne moje ulubione warzywo. Pamiętam jeszcze, za czasów dzieciństwa jak moi rodzice hodowali je u dziadków. W pewnie lato obrodziło nam bardziej niż zwykle. Zajadaliśmy je potem pod różnymi postaciami. Najszybsze oczywiście w przyrządzeniu było leczo - uwielbiam je do dziś. Żałuję tylko, że cukinia to jedno z niewielu warzyw nie lubianych przez mojego Żywioła.
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, zioła prowansalskie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Posmarować je oliwą i oprószyć solą oraz ziołami. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.
I teraz mamy dwie opcje: szybsza i dłuższą.
Wersja szybsza: ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez pół godziny,
lub
wersja dłuższa: piekarnik nastawiamy na 100 stopni i pieczemy talarki przez pół godziny, następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne pół godziny.
Smacznego.
W ten sam sposób można jeszcze wykonać czipsy z bakłażana.
Bardzo fajny pomysł na smaczną przekąskę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
takimi chipsami można się objadać bez końca :)
OdpowiedzUsuńto prawda... szkoda, że tak szybko znikają :)
Usuń