Menu

niedziela, 2 sierpnia 2015

Chipsy z cukinii

Cukinia, kolejne moje ulubione warzywo. Pamiętam jeszcze, za czasów dzieciństwa jak moi rodzice hodowali je u dziadków. W pewnie lato obrodziło nam bardziej niż zwykle. Zajadaliśmy je potem pod różnymi postaciami. Najszybsze oczywiście w przyrządzeniu było leczo - uwielbiam je do dziś. Żałuję tylko, że cukinia to jedno z niewielu warzyw nie lubianych przez mojego Żywioła.




Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, zioła prowansalskie
 Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Posmarować je oliwą i oprószyć solą oraz ziołami. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.

I teraz mamy dwie opcje: szybsza i dłuższą.

Wersja szybsza: ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez pół godziny,
lub
wersja dłuższa: piekarnik nastawiamy na 100 stopni i pieczemy talarki przez pół godziny, następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne pół godziny.

Smacznego.

W ten sam sposób można jeszcze wykonać czipsy z bakłażana.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na smaczną przekąskę:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. takimi chipsami można się objadać bez końca :)

    OdpowiedzUsuń