A dziś... dalej uskuteczniam czyszczenie zamrażalnika z zeszłorocznych owoców, wszak już niedługo będą tegoroczne truskawki (wczoraj udało mi się nawet zakupić sadzonki na balkon)... także przepis z truskawkami...
Składniki:
(przepis wymaga chłodzenia w lodówce, najlepiej całą noc)
- 300g truskawek
- 150ml soku truskawkowego
- 100g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 3g agaru
- 500g serka homogenizowanego
- 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
- 300g śmietany kremówki
- Truskawki oczyszczamy i myjemy. Truskawki miksujemy z sokiem truskawkowym i 50g cukru. Puree przecieramy przez sito, a następnie, mieszając, zagotowujemy z dodatkiem agaru i gotujemy przez ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Serek mieszamy z pozostałymi 70g cukru i otartą skórką z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno. Puree truskawkowe mieszamy z serkiem, a następnie dodajemy bitą śmietanę i ponownie mieszamy. Mus przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Serwujemy mocno schłodzony, przybrany truskawkami lub innymi owocami.
Truskawkowe arcydzieło! Koniecznie musze kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńbezglutenowe- coś dla mnie, już czekam na truskawki. Gdzie kupić agar??
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Ale zrobię taki z innymi owocami. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie 😃 muszę spróbować tego przepisu
OdpowiedzUsuń