W każdym bądź razie w najbliższym czasie szykują mi się co najmniej dwa pikniki ze znajomymi, także zaczęłam już testować przepisy... poza tym przepisy te są też idealną przekąską do lunchboxa, z którym ostatnio się nie rozstajemy.
Składniki (na 16 sztuk):
- 16 kromek pieczywa tostowego
- masło do wysmarowania formy
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- 1/2 szklanki drobno startego lub rozdrobnionego sera (parmezan lub feta)
- po 1/2 szklanki warzyw (papryka, brokuł, szpinak)
- Formę na muffinki smarujemy masłem. Pieczywo tostowe delikatnie rozwałkowujemy, aby stały się cieńsze i powiększyły swoją objętość. Smarujemy je miękkim masłem (smarując masłem wyjętym prosto z lodówki nabawimy się jedynie dziur w pieczywie). Formę na muffinki wykładamy pieczywem wciskając je delikatnie palcami.
- Jajka ubijamy z mlekiem, solą, świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem.
- Do przygotowanych muffinek wrzucamy po szczypcie sera i warzyw. Zalewamy wszystko mieszaniną jajeczną, uważając by ich nie przepełnić.
- Pieczemy w temp. 180 stopni przez 13-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy na blasze przez kilka minut, a następnie ostrożnie je wyjmujemy. Można podawać na ciepło, choć dobre są również w wersji na zimno.
Smacznego.
Świetny pomysł na zagospodarowanie chleba tostowego! Nie omieszkam wypróbować przy najbliższym piknikowaniu :)
OdpowiedzUsuń