Zapowiada się bardzo ciekawy czerwiec: najpierw w pierwszy weekend tego zacnego miesiąca odbędzie się piknik zdrowej żywności w Supraślu (na którym być może się pojawimy), a potem, zupełnie jak rok temu, przy okazji Half-Way Festiwal odbędzie się drugi targ śniadaniowy w Białymstoku. Szczerze żałuję, że nie jest to tak stała impreza jak w Warszawie (gdzie targi śniadaniowe od wiosny do jesieni ruszają praktycznie co tydzień). Ale fajnie, że staje się to już tradycją przy okazji Half-Way'a. Rok temu byłam z własnym stoiskiem z Artkiem, który dopiero zaczynał stawiać własne kroki i pamiętam, że atmosfera była świetna. Festiwal przyciągnął masę ludzi, którzy rozłożyli się z własnymi kocykami i po postu piknikowali i spędzali ze sobą czas. Masa dzieci i masa ciekawych rzeczy zorganizowanych dla dzieci... Wtedy udało mi się spotkać dawno niewidziane znajomości... i to takie jeszcze z liceum. A dziś... dalej uskuteczniam czyszczenie zamrażalnika z zeszłorocznych owoców, wszak już niedługo będą tegoroczne truskawki (wczoraj udało mi się nawet zakupić sadzonki na balkon)... także przepis z truskawkami...
Składniki: (przepis wymaga chłodzenia w lodówce, najlepiej całą noc)
300g truskawek
150ml soku truskawkowego
100g cukru
1 łyżka cukru pudru
3g agaru
500g serka homogenizowanego
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
300g śmietany kremówki
Truskawki oczyszczamy i myjemy. Truskawki miksujemy z sokiem truskawkowym i 50g cukru. Puree przecieramy przez sito, a następnie, mieszając, zagotowujemy z dodatkiem agaru i gotujemy przez ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mieszamy z pozostałymi 70g cukru i otartą skórką z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno. Puree truskawkowe mieszamy z serkiem, a następnie dodajemy bitą śmietanę i ponownie mieszamy. Mus przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Serwujemy mocno schłodzony, przybrany truskawkami lub innymi owocami.
Truskawkowe arcydzieło! Koniecznie musze kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńbezglutenowe- coś dla mnie, już czekam na truskawki. Gdzie kupić agar??
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Ale zrobię taki z innymi owocami. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie 😃 muszę spróbować tego przepisu
OdpowiedzUsuń