Menu

poniedziałek, 16 maja 2016

Mus twarożkowy z truskawkami

Zapowiada się bardzo ciekawy czerwiec: najpierw w pierwszy weekend tego zacnego miesiąca odbędzie się piknik zdrowej żywności w Supraślu (na którym być może się pojawimy), a potem, zupełnie jak rok temu, przy okazji Half-Way Festiwal odbędzie się drugi targ śniadaniowy w Białymstoku. Szczerze żałuję, że nie jest to tak stała impreza jak w Warszawie (gdzie targi śniadaniowe od wiosny do jesieni ruszają praktycznie co tydzień). Ale fajnie, że staje się to już tradycją przy okazji Half-Way'a. Rok temu byłam z własnym stoiskiem z Artkiem, który dopiero zaczynał stawiać własne kroki i pamiętam, że atmosfera była świetna. Festiwal przyciągnął masę ludzi, którzy rozłożyli się z własnymi kocykami i po postu piknikowali i spędzali ze sobą czas. Masa dzieci i masa ciekawych rzeczy zorganizowanych dla dzieci... Wtedy udało mi się spotkać dawno niewidziane znajomości... i to takie jeszcze z liceum.

A dziś... dalej uskuteczniam czyszczenie zamrażalnika z zeszłorocznych owoców, wszak już niedługo będą tegoroczne truskawki (wczoraj udało mi się nawet zakupić sadzonki na balkon)... także przepis z truskawkami...

Składniki:
(przepis wymaga chłodzenia w lodówce, najlepiej całą noc)
  • 300g truskawek
  • 150ml soku truskawkowego
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3g agaru
  • 500g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
  • 300g śmietany kremówki
  1.  Truskawki oczyszczamy i myjemy. Truskawki miksujemy z sokiem truskawkowym i 50g cukru. Puree przecieramy przez sito, a następnie, mieszając, zagotowujemy z dodatkiem agaru i gotujemy przez ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Serek mieszamy z pozostałymi 70g cukru i otartą skórką z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno. Puree truskawkowe mieszamy z serkiem, a następnie dodajemy bitą śmietanę i ponownie mieszamy. Mus przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Serwujemy mocno schłodzony, przybrany truskawkami lub innymi owocami.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Truskawkowe arcydzieło! Koniecznie musze kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bezglutenowe- coś dla mnie, już czekam na truskawki. Gdzie kupić agar??

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis! Ale zrobię taki z innymi owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie 😃 muszę spróbować tego przepisu

    OdpowiedzUsuń