Składniki:
120 g masła
120 g cukru trzcinowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
160 g mąki jaglanej lub owsianej
5 łyżek wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni
3 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego, bez soli)
1 łyżka tahini
1/2 łyżeczki sody
100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
- Masło utrzeć z cukrem. Po ok. 5 minutach ucierania dodać jajko, sól i wanilię.
- Mąkę połączyć z sodą, masłem orzechowym, pastą tahini i wiórkami kokosowymi i mieszając masę dodać suche składniki. Na końcu wmieszać czekoladę.
- Masę wstawić do lodówki na pół godziny.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na blachę porcje masy, zostawiając pomiędzy nimi 4-5 cm odstępy.
- Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do 160 st C. Wstawić blachę, piec ok. 15-18 minut. Gotowe ciasteczka są miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia.
A gdzie ta mąka jaglana ?
OdpowiedzUsuń