Menu

poniedziałek, 17 marca 2014

Jaglane ciastka orzechowo czekoladowe

Najlepsze jakie do tej pory mi wyszły... lepsze nawet niż wcześniejsze kokosanki, które uważałam za genialne... te są więcej niż genialne... jeden minus, że ciasto strasznie się spłaszcza w piekarniku, tak czy siak mogłabym pochłonąć je wszystkie jednego dnia... :)


Składniki:
120 g masła
120 g cukru trzcinowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
160 g mąki jaglanej lub owsianej
5 łyżek wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni
3 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego, bez soli)
1 łyżka tahini
1/2 łyżeczki sody
100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej

  1. Masło utrzeć z cukrem. Po ok. 5 minutach ucierania dodać jajko, sól i wanilię.
  2. Mąkę połączyć z sodą, masłem orzechowym, pastą tahini i wiórkami kokosowymi i mieszając masę dodać suche składniki. Na końcu wmieszać czekoladę.
  3. Masę wstawić do lodówki na pół godziny.
  4. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na blachę porcje masy, zostawiając pomiędzy nimi 4-5 cm odstępy.
  5. Piekarnik (z termoobiegiem) nagrzać do 160 st C. Wstawić blachę, piec ok. 15-18 minut. Gotowe ciasteczka są miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia.
Smacznego.

1 komentarz: