Składniki:
3 łyżki oliwy do smażenia
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka garam masala
2 łyżeczki kurkumy
200g czerwonej soczewicy
100g zielonej soczewicy
4 pomidory (może być puszka krojonych)
1 cytryna
1 dojrzałe awokado
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Do garnka wlewam oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucam posiekany czosnek, cebulę oraz przyprawy i mieszam przez 2-3 minuty. Wsypuję oba rodzaje soczewicy, mieszam przez minutę, wrzucam pomidory, wlewam litr wody, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 15-20 minut. Zupa powinna być gęsta jak gulasz. Gdyby woda podczas gotowania za bardzo odparowała dolewamy odrobinę. Doprawiam soczewicę solą i pieprzem, skrapiam obficie sokiem z cytryny. Przekładam do kubeczków, posypuję posiekaną natką pietruszki, nakładam po łyżce śmietany i posypuję kawałkami awokado.
Smacznego.
Przepis pochodzi z 11/2013 numeru Kuchnia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz