Menu

środa, 6 listopada 2013

Gulasz z soczewicy z awokado

Kto obserwuje nas na facebooku wie, że niedzielne warsztaty zakończyły się sukcesem. Wszystkie dzieciaki wyszły zadowolone. Nawet te z początku nieśmiałe się rozkręciły. Tylko mój mały Buntownik stawał okoniem, ale to taki okres... Niedługo relacja na blogu... tylko się ze wszystkim ogarnę :). A dzisiaj przedstawiam Wam nasz weekendowy obiad. Soczewica z avocado. Dawno jej tu nie było. Oraz moje ulubiony ostatnio owoc, który po przeczytaniu artykułu na blogu mojej koleżanki Vivateco.pl jeszcze bardziej zaczynam doceniać. Polecam przejrzeć ten artykuł, daje do myślenia...






Składniki:
3 łyżki oliwy do smażenia
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka garam masala
2 łyżeczki kurkumy
200g czerwonej soczewicy
100g zielonej soczewicy
4 pomidory (może być puszka krojonych)
1 cytryna
1 dojrzałe awokado
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do garnka wlewam oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucam posiekany czosnek, cebulę oraz przyprawy i mieszam przez 2-3 minuty. Wsypuję oba rodzaje soczewicy, mieszam przez minutę, wrzucam pomidory, wlewam litr wody, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję 15-20 minut. Zupa powinna być gęsta jak gulasz. Gdyby woda podczas gotowania za bardzo odparowała dolewamy odrobinę. Doprawiam soczewicę solą i pieprzem, skrapiam obficie sokiem z cytryny. Przekładam do kubeczków, posypuję posiekaną natką pietruszki, nakładam po łyżce śmietany i posypuję kawałkami awokado.

Smacznego.

Przepis pochodzi z 11/2013 numeru Kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz