Składniki:
- 2 pory, tylko biała część
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka białej fasoli konserwowej
- 250 g jarmużu
- 500 g ziemniaków
- 2 – 2 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki maku
- spora szczypta tymianku
- mała szczypta oregano
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki
- 3 łyżki masła lub delikatnego oleju
- sól i pieprz
- do posypania dodatkowo świeże listki tymianku i kiełki soczewicy
- Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzewam masło, pory pokroję w talarki i dodaję je na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż się zeszklą.
- W międzyczasie jarmuż kroję w paski, ziemniaki obieram i kroję w grubą kostkę. Fasolę odcedzam i dokładnie płuczę, jeśli używam tej z puszki.
- Do podduszonych porów dodaję jarmuż i całość dokładnie mieszam, następnie dodaję ziemniaki i delikatnie mieszam je z reszta składników. Od razu podlewam warzywa dwoma szklankami wody, dodaję sporą szczyptę soli, tymianek, oregano, skórkę i gałkę. Pozwalam całości dusić się na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodaję białą fasolę, dokładnie mieszam i duszę kolejne 8-10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby w międzyczasie można dodać jeszcze trochę wody.
- Doprawiam solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję posypane świeżymi liśćmi tymianku i kiełkami soczewicy.
Smacznego.
Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów ostatnio tj. z jadłonomii
A jutro być może pojawi się na blogu nasza relacja z ostatniego Restaurant Day.
A jutro być może pojawi się na blogu nasza relacja z ostatniego Restaurant Day.
0 komentarze:
Prześlij komentarz