Dziś pojawia się przepis na sałatkę. Uwielbiam małosolne ogórki. Szczególnie takie drugiego dnia po zrobieniu, nie lubię takich mocno przekiszonych. Robimy je praktycznie co tydzień, bo szybko znikają. Poza tym co tydzień mamy dostawę świeżych warzywek od naszej Pani Kasi, więc jest z czym poszaleć...
Składniki:
- mały kalafior
- 2 pęczki rzodkiewek
- ogórek sałatkowy, lub 2-3 świeże ogórki
- 4 dymki ze szczypiorkiem
- 1/2 pęczka koperku
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- duża szczypta suszonego oregano
- sól, pieprz
- Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Rzodkiewki, ogórki małosolne i ogórki kroimy w plasterki, cebule z dymek tniemy w piórka, a szczypior w krążki. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz