Menu

poniedziałek, 18 lipca 2016

Chrupiąca sałatka z kalafiorem i ogórkami małosolnymi

Ostatnio odczuwam lekki blok kulinarny, też tak macie czasami? Zupełnie nie mam pomysłu co by tu ugotować na obiad... może ta pogoda tak na mnie działa... ostatnio pogoda to naczelny temat, bo niby jest lato a słońca ani widu ani słychu. Nawet nie ma kiedy wybrać się na sesję choć już bardzo by się chciało. W Białymstoku pada już praktycznie 3 tydzień, dobrze, że choć wyjazd w Bieszczady nam wyszedł. 

Dziś pojawia się przepis na sałatkę. Uwielbiam małosolne ogórki. Szczególnie takie drugiego dnia po zrobieniu, nie lubię takich mocno przekiszonych. Robimy je praktycznie co tydzień, bo szybko znikają. Poza tym co tydzień mamy dostawę świeżych warzywek od naszej Pani Kasi, więc jest z czym poszaleć...



Składniki:
  • mały kalafior
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • ogórek sałatkowy, lub 2-3 świeże ogórki
  • 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • duża szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz
  1.  Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Rzodkiewki, ogórki małosolne i ogórki kroimy w plasterki, cebule z dymek tniemy w piórka, a szczypior w krążki. Koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z sosem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz