A dziś proponuję wam miętowy dip z buraczków... jak dla mnie rewelacyjna przekąska, albo lekka kolacja. Myślę, że na grilla choć już po sezonie też by się sprawdziła.
Składniki:
- 250g dzień wcześniej upieczonych w folii buraczków, startych na grubych oczkach
- 1/2 małego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
- 250ml kubka jogurtu greckiego
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 doniczki mięty, drobno posiekanej
- opakowanie 6 chlebków pita, każdy pocięty na 6 małych trójkątów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chili
- W dużej misce umieść buraki, jogurt, czosnek, miętę i większość ogórka. Dopraw i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, aż się schłodzi i będzie gotowe do podania (można przygotować dzień wcześniej).
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem).
- Na dużej blasze do pieczenia wymieszaj ze sobą trójkąty z pity, oliwę i płatki chili. Piecz przez 10-15 minut, obracając w połowie, aż będą naprawdę chrupiące.
- Przed podaniem dokładnie zamieszaj dip i wyłóż go na talerz. Posyp pozostałym ogórkiem i miętą oraz skrop oliwą. Podawaj z chipsami z pity.
bardzo ciekawe zestawienie smaków, podoba mi sie :]
OdpowiedzUsuń