Menu

środa, 4 listopada 2015

Miętowy dip z buraków z chipsami z pity o smaku chili

Jak już wspominałam ostatnio niedługo wracam do pracy na etacie i poza lunchboxami postanowiłam (tak by ułatwić sobie życie) planować również posiłki na cały tydzień (tak by nie biegać do sklepu za jednym jogurcikiem, tym bardziej, że czasu będzie o wiele mniej). Ciekawa jestem czy Wy też tak robicie? A jeżeli już to jakich rozwiązań używacie?

A dziś proponuję wam miętowy dip z buraczków... jak dla mnie rewelacyjna przekąska, albo lekka kolacja. Myślę, że na grilla choć już po sezonie też by się sprawdziła.




Składniki:
  • 250g dzień wcześniej upieczonych w folii buraczków, startych na grubych oczkach
  • 1/2 małego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
  • 250ml kubka jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 doniczki mięty, drobno posiekanej
Na chipsy:
  • opakowanie 6 chlebków pita, każdy pocięty na 6 małych trójkątów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili

  1.  W dużej misce umieść buraki, jogurt, czosnek, miętę i większość ogórka. Dopraw i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, aż się schłodzi i będzie gotowe do podania (można przygotować dzień wcześniej).
  2. Nagrzej piekarnik do 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem).
  3. Na dużej blasze do pieczenia wymieszaj ze sobą trójkąty z pity, oliwę i płatki chili. Piecz przez 10-15 minut, obracając w połowie, aż będą naprawdę chrupiące. 
  4. Przed podaniem dokładnie zamieszaj dip i wyłóż go na talerz. Posyp pozostałym ogórkiem i miętą oraz skrop oliwą. Podawaj z chipsami z pity.
Smacznego.

1 komentarz: