Składniki:
- 100g kaszy gryczanej
- 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 garście grzybów (mogą być świeże lub suszone)
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Grzyby jeżeli są suszone namoczyć przez 15 minut w gorącej wodzie.
- Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w wodzie z kostką bulionową oraz wodzie pozostałej po namoczeniu grzybów. Przesypać do miski. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni i dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, po czym lekko podsmażyć na patelni na 1 łyżce masła klarowanego i wymieszać z kaszą.
- Grzyby pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać grzyby, oprószyć solą i smażyć przez kilka minut, mieszając. Do kaszy dołożyć grzyby oraz parmezan. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej posiekany koperek. Kiedy sos zgęstnieje, przelać go do sosjerki.
- Naczynie żaroodporne dokładnie posmarować masłem, a następnie przełożyć do niego kaszę z dodatkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut. Przed podaniem kaszę posypać kiełkami słonecznika. Serwować z sosem śmietanowo-koperkowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz