Menu

czwartek, 9 października 2014

Zapiekanka z kaszą i grzybami

Dziś propozycja z dość szybkich dań obiadowych, aczkolwiek muszę przyznać, że wyjątkowo smaczna propozycja. Na stałe trafi do mojego kanonu dań, które gotuję jak nie mam pomysłu albo ochoty na testowanie czegoś nowego. Porcja z tego wyszła raczej mała, taka na 2-3 osoby.



Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 garście grzybów (mogą być świeże lub suszone)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  1.  Grzyby jeżeli są suszone namoczyć przez 15 minut w gorącej wodzie.
  2. Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w wodzie z kostką bulionową oraz wodzie pozostałej po namoczeniu grzybów. Przesypać do miski. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni i dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, po czym lekko podsmażyć na patelni na 1 łyżce masła klarowanego i wymieszać z kaszą.
  3.  Grzyby pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać grzyby, oprószyć solą i smażyć przez kilka minut, mieszając. Do kaszy dołożyć grzyby oraz parmezan. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej posiekany koperek. Kiedy sos zgęstnieje, przelać go do sosjerki.
  5. Naczynie żaroodporne dokładnie posmarować masłem, a następnie przełożyć do niego kaszę z dodatkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut. Przed podaniem kaszę posypać kiełkami słonecznika. Serwować z sosem śmietanowo-koperkowym.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz