Menu

czwartek, 23 października 2014

Curry z kalafiorem i ananasem

Inna wersja curry niż to co było już raz prezentowane na blogu, aczkolwiek równie smaczna jak poprzednia. I rozgrzewająca na ta mroźną porę (z soboty na niedzielę zapowiadają przymrozek do -8 w nocy, w ciągu dnia tak hula, że pomimo trochę wyższej temperatury i tak czuje się w powietrzu zimę). W domu wszystkim siąpi z nosa, nawet najmłodszemu. Powoli przestawiamy się na rozgrzewające potrawy.





Składniki:
1 mały kalafior
200 g ugotowanej ciecierzycy (100g suchej ciecierzycy namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej)
4 pomidory obrane ze skórki (lub puszka pomidorów bez skórki)
1 młoda cebula
mały ananas (lub pół puszki ananasa)
500 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
4 cm imbiru
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
sok z limonki
pęczek kolendry

Imbir, cebulę, chili siekamy, przysmażamy na oleju, po chwili dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora, smażymy przez kilka minut, dodajemy przyprawy, ciecierzycę, mleko kokosowe, pokrojone pomidory i ananasa. Dusimy ok. 30 min. Podajemy z kaszą jęczmienną, ryżem lub makaronem  i świeżą kolendrą.

czwartek, 9 października 2014

Zapiekanka z kaszą i grzybami

Dziś propozycja z dość szybkich dań obiadowych, aczkolwiek muszę przyznać, że wyjątkowo smaczna propozycja. Na stałe trafi do mojego kanonu dań, które gotuję jak nie mam pomysłu albo ochoty na testowanie czegoś nowego. Porcja z tego wyszła raczej mała, taka na 2-3 osoby.



Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 garście grzybów (mogą być świeże lub suszone)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  1.  Grzyby jeżeli są suszone namoczyć przez 15 minut w gorącej wodzie.
  2. Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w wodzie z kostką bulionową oraz wodzie pozostałej po namoczeniu grzybów. Przesypać do miski. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni i dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, po czym lekko podsmażyć na patelni na 1 łyżce masła klarowanego i wymieszać z kaszą.
  3.  Grzyby pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać grzyby, oprószyć solą i smażyć przez kilka minut, mieszając. Do kaszy dołożyć grzyby oraz parmezan. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej posiekany koperek. Kiedy sos zgęstnieje, przelać go do sosjerki.
  5. Naczynie żaroodporne dokładnie posmarować masłem, a następnie przełożyć do niego kaszę z dodatkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać przez 15 minut. Przed podaniem kaszę posypać kiełkami słonecznika. Serwować z sosem śmietanowo-koperkowym.
Smacznego.