Ciekawa jestem czy Wy również macie swoje ulubione dania, które można łatwo można zapakować komuś na drogę?
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- kawałek selera (ok. 10 dag)
- masło
- 1,5l bulionu
- pęczek natki pietruszki
- duża garść szpinaku baby
- trochę szczypioru
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Warzywa, obieramy, czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło (ok. 2 łyżek), wrzucamy warzywa i podduszamy ok. 5 min. Zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
- Natkę, szpinak i szczypior z grubsza siekamy, wrzucamy do zupy i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 5 minut. Mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z chlebem.
Smacznego.
U nas sprawdza się robienie zup na wodzie z filtra, mamy filtr redox - woda z niego podnosi walory smakowe potraw ale przede wszystkim wzmacnia odporność naszego organizmu.
OdpowiedzUsuń