czwartek, 30 stycznia 2014

Published 05:19 by with 3 comments

Zielone babeczki ze szpinakiem i awokado

Już koniec stycznia, a ja jeszcze wrzucam zaległe przepisy ze świąt :). Ten chyba już będzie ostatni. Jak tam wasze plany noworoczne po tym pierwszym miesiącu tego roku? Moje szczerze powiedziawszy tak średnio, aczkolwiek zadowolona jestem, ponieważ wczoraj w końcu udało mi się znaleźć czas na rysunek (chociaż w planach miałam poświecić jeden dzień w tygodniu na to)... Swoja drogą lubię planować i właśnie powoli zaczynam zastanawiać się co przyrządzić na kolejny Restaurant Day, który nieuchronnie zbliża się wielkimi krokami (pomimo, że na białostockim profilu jeszcze cisza).




Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • masło i mąka do foremek
  • awokado
  • zielona papryka
  • kiełki rzeżuchy
Składniki na sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy limonki
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

  1. Mąkę połącz z posiekanym masłem i solą. Dodaj szpinak, zagnieć i uformuj kulę. Zawiń w folie i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka do wyłożenia foremek do babeczek. Wysmaruj foremki masłem, wysyp mąką i wyłóż ciastem. Spody nakłuj widelcem. Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni. Kiedy wystygną, wyjmij je z foremek.
  3. Z oliwy, soki z limonki, natki, soli i pieprzu zrób sos. Awokado obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z sosem, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę.
  4. Napełnij babeczki sałatką z awokado i udekoruj kiełkami.

Smacznego.
      edit

3 komentarze:

  1. Witaj, przepraszam że pisze tutaj ale nie znalazłam adresu mail.
    Czy zakup mojego wykrojnika jest aktualny? Skrobnij proszę na artebanale@gmail.com.
    Pozdrawiam. Arte

    OdpowiedzUsuń