Składniki:
- szklanka suchej fasoli
- sól
- 150ml oliwy
- pieprz
- listek laurowy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- ziemniak
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- łyżeczka żółtej pasty curry
- Fasolę namaczamy na noc, rano zmieniamy wodę i od momentu zawrzenia gotujemy fasolę 5 minut, solimy i odcedzamy.
- Przekładamy fasolę do dużego garnka, zalewamy taką ilością letniej wody, aby pokrywała fasolę na 3-4 cm.
- Dolewamy oliwę, dodajemy trochę pieprzu, listek laurowy, koncentrat, pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka, pocięte w plasterki selery, cebulę i curry.
- Po zagotowaniu zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 1 godz. i 45 min - fasola powinna być miękka, ale nie rozpadać się. Solimy do smaku.
Inspiracja na danie pochodzi z lutowego wydania Mojego Gotowania (ale tradycyjnie już niektóre składniki z racji ich braku musiałam zastąpić innymi :) )
Smacznego.
mniam :)
OdpowiedzUsuń