środa, 24 lutego 2016

Published 15:27 by with 5 comments

Gęsta dyniowa z jesiennymi warzywami

Za oknem powoli czuć wiosnę, mimo, że dziś zapowiadano opady śniegu w nocy. Dziś na spacerze poza baziami widziałyśmy z Żywiołem kwitnącą topolę. Chyba pora zabrać się za prace sezonowe na działce. Może uda się w tym roku posadzić dynię? Na parapecie posadziłyśmy poziomki, a w gazetce biedronkowej wypatrzyłam mini szklarnie... :) 

A w kuchni w tym tygodniu króluje dynia. Jesienią zrobiliśmy spory zapas w piwnicy i właśnie oto kolejna została przytaszczona i dzień po dniu po kawałku ja wyjadamy, głównie w postaci zup. Były już trzy różne rodzaje - testuję różne połączenia. A to z soczewicą i pomidorami, a to krem z pomarańczą (właśnie przyjechała incampania ze świeżutkimi czerwonymi pomarańczkami). 

Dziś wersja dyniowej z całym wachlarzem jesiennych warzyw. Zdecydowanie moja ulubiona wersja. Smakuje genialnie, w dodatku jest gęsta i sycąca, a apetyczny pomarańczowy kolor rozwesela w pochmurne ostatnio dni.



Składniki:
  • ok. 1,2 kg dyni masłowej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 białe lub zielone papryki (w ostateczności mogą być też czerwone)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1l bulionu warzywnego
  • pęczek kolendry
  1.  Dynię umyć i ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Pestki usunąć, opłukać i wysuszyć na blasze w piekarniku w niskiej temperaturze. Można ich użyć do posypania zupy.
  2. Dynię obrać obieraczką do warzyw. Miąższ pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Pozostałe warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Pokrojoną dynię włożyć do garnka, zalać odrobiną wody, dodać olej i dusić kilka minut, aż zmięknie. Dynię można też rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropić olejem i upiec w 180 stopniach.
  4. Miąższ wystudzić, a następnie zmiksować. Na maśle posmażyć warzywa, doprawić, wlać bulion i gotować 15 minut. Włożyć piuree z dyni, zagotować. Posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego.
      edit

5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie robiłam zupy dyniowej, ale uwielbiam pieczoną dynię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świeże kolory! Mam zamrożoną dynię na takie okazje ;-)
    www.AniaGotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie jadłam dań z dyni, u mnie dynia zazwyczaj króluje na stole jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już od dwóch lat kupuję na zapas (z każdym rokiem coraz więcej) i przechowuję w piwnicy... w zależności od rodzaju można przechowywać je nawet do pół roku, dzięki temu zimą mogę cieszyć się świeżą dynią...

      Usuń