Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 6-12 łyżek gęstej śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- Papryki umyć, skropić oliwą, włożyć do foremki i piec w temp. 180 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu przestudzić i zdjąć z nich skórkę.
- Marchewki, pietruszki i seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce masła klarowanego. Dodać obrane warzywa, krótko poddusić. Zalać wodą i ugotować. Gotować ok. 15-20 min.
- Do bulionu włożyć papryki i gotować kolejne 15 min. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zmiksować za pomocą blendera na jednolity krem.
- Zupę rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany. Krem udekorować świeżą natką pietruszki. Danie można podawać z grzankami czosnkowymi.
Takiej zupki pozazdroszczą Ci wszyscy współpracownicy :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia!
Ja też często zabieram do pracy zupy :) A lunchboxów u mnie zawsze brakuje, dlatego równie często sięgam po zwykłe... słoiki. Nie ma to jak recykling ;)
OdpowiedzUsuńja do tej pory również wykorzystywałam słoiki, ale zupy zabierałam dość rzadko... myślę, że teraz troszkę się to zmieni, jakoś słabo mi się robi na myśl o kanapkach :)
Usuń