piątek, 27 marca 2015

Published 05:06 by with 1 comment

Holenderskie ślimaczki z gruszkami

Już prawie święta... ależ ten czas goni... Żywioł ostatnio śpiewa piosenkę Arki Noego (zresztą cała płyta ostatnio to u nas hicior w domu), że "czas nie goni nas..." i uświadamiasz sobie, że to nie do końca prawda... Dorosłych czas zawsze goni, do pracy rano, na zajęcia po południu, odebrać dzieci... szybko, szybko bo się spóźnimy... szybko, szybko bo nie ma czasu i tak życie przecieka nam przez palce... taka refleksja... siedząc z Żywiołem w ciąży na zwolnieniu naprawdę dopiero odczułam slow life. Teraz jest znów trochę inaczej, trochę tak jak nie lubię. Znowu jestem zamknięta w ramy... ale może niedługo się to zmieni... i tęsknię za slow life...

a jeżeli chodzi o ślimaczki to ja bardzo lubię ciasta drożdżowe, ale zawsze wydają mi się taaaakie pracochłonne... :)






Składniki na 12 sztuk:
  • 500g dojrzałych gruszek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 60 g ksylitolu + 4 łyżki
  • 350ml soku z bzu (niesłodzonego)
  • 200ml mleka
  • 1/2 kostki drożdży (21g) lub opakowanie suszonych
  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • cukier puder do posypania 
  • sól, cynamon

  1.  Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, albo nawet lepiej dużą kostkę i usunąć gniazda nasienne. Budyń wymieszać z 2 łyżkami ksylitolu, po czym rozrobić w 100ml soku. Pozostały sok i gruszki wymieszać i gotować ok. 5 minut. Wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować jeszcze ok. 1 minuty. Zostawić do przestygnięcia (od czasu do czasu zamieszać).
  2. Mleko lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże i 10g ksylitolu. Mieszając rozpuścić. Do miski wsypać 400g mąki, 50g ksylitolu i szczyptę soli. Dodać jajko, następnie wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto. Rozpuścić 75g masła, przestudzić i dodać do ciasta, wyrobić tak by było elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  3. Rozpuścić 5g masła. 2 łyżki ksylitolu wymieszać z łyżeczką cynamonu. Wgłębienia w formie do muffinek posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 175). Ciasto ponownie zagnieść, następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt (ok. 34x46cm). Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać 2 łyżeczkami mieszanki ksylitolu i cynamonu. Wyłożyć nadzienie gruszkowe, pozostawiając ok. 3cm odstępu od brzegu. Następnie zaczynając od krótszego brzegu zrolować.
  4. Rulon pokroić ostrym nożem na 12 kawałków. Ślimaczki umieścić w formie do muffinek. Posmarować pozostałym masłem i posypać pozostałą mieszanką ksylitolu z cynamonem. Piec 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem (choć nie koniecznie... :) u mnie jedynie do zdjęcia posypane)

Smacznego.
      edit

1 komentarz: