a jeżeli chodzi o ślimaczki to ja bardzo lubię ciasta drożdżowe, ale zawsze wydają mi się taaaakie pracochłonne... :)
Składniki na 12 sztuk:
- 500g dojrzałych gruszek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 60 g ksylitolu + 4 łyżki
- 350ml soku z bzu (niesłodzonego)
- 200ml mleka
- 1/2 kostki drożdży (21g) lub opakowanie suszonych
- 400g mąki
- 1 jajko
- 150g masła
- cukier puder do posypania
- sól, cynamon
- Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, albo nawet lepiej dużą kostkę i usunąć gniazda nasienne. Budyń wymieszać z 2 łyżkami ksylitolu, po czym rozrobić w 100ml soku. Pozostały sok i gruszki wymieszać i gotować ok. 5 minut. Wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować jeszcze ok. 1 minuty. Zostawić do przestygnięcia (od czasu do czasu zamieszać).
- Mleko lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże i 10g ksylitolu. Mieszając rozpuścić. Do miski wsypać 400g mąki, 50g ksylitolu i szczyptę soli. Dodać jajko, następnie wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto. Rozpuścić 75g masła, przestudzić i dodać do ciasta, wyrobić tak by było elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Rozpuścić 5g masła. 2 łyżki ksylitolu wymieszać z łyżeczką cynamonu. Wgłębienia w formie do muffinek posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 175). Ciasto ponownie zagnieść, następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt (ok. 34x46cm). Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać 2 łyżeczkami mieszanki ksylitolu i cynamonu. Wyłożyć nadzienie gruszkowe, pozostawiając ok. 3cm odstępu od brzegu. Następnie zaczynając od krótszego brzegu zrolować.
- Rulon pokroić ostrym nożem na 12 kawałków. Ślimaczki umieścić w formie do muffinek. Posmarować pozostałym masłem i posypać pozostałą mieszanką ksylitolu z cynamonem. Piec 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem (choć nie koniecznie... :) u mnie jedynie do zdjęcia posypane)
Smacznego.
Wyglądają bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuń