A na zdjęciach występuje mój mały Żywioł w ramach modelki :).
Składniki:
- rabarbar 350g
- ksylitol 1/2 szklanki (ok. 3-4 łyżek)
- woda 1/4 szklanki
- śmietanka 30% 200ml
- Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy ksylitolem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut). Następnie miksujemy na gładką papkę. Ponownie zagotowujemy i gotujemy kolejne 10min tak by masa zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy rabarbarowej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do plastikowych pojemniczków, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki. Lody są gotowe po 4 godzinach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz