Składniki:
- 3 żółtka
- 7 łyżek ksylitolu
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki skrobii kukurydzianej
- 350ml mleka migdałowego
- 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 120ml płynnej śmietanki
- 3g agaru
- 40 dag truskawek
- łyżka soku cytrynowego
- Żółtka ucieramy z 5 łyżkami ksylitolu. Dodajemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Rozpuszczamy to w gorącym mleku. Przekładamy do garnka i redukujemy, mieszając na średnim ogniu do chwili zagotowania. Pozostawiamy do schłodzenia.
- Mieszamy z pastą sezamową i ubitą śmietanką, przekładamy na dno szklaneczek.
- Truskawki zagotowujemy z agarem, resztą ksylitolu i sokiem cytrynowym. Miksujemy. Schładzamy i wylewamy na krem sezamowy. Wstawiamy na 3h do lodówki.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz