sobota, 16 listopada 2013

Published 15:55 by with 2 comments

Gryczane placuszki

Dzisiaj, jak w kilku innych miastach, odbyło się między Restaurant Day w Białymstoku. Ja również, jak i kilku innych blogerów, m.in. Eko Quchnia, Zielone Love i Marlena pichcąca dotychczas pod flagą Zielonej Kawiarenki, otworzyłyśmy dzisiaj naszą jedno-dniową restaurację w nowo otwartym lokalu osiedlowym Zmokła Kura. Jednym z kilku smakołyków przygotowanych przeze mnie były oto te gryczane placuszki, tym razem w wersji z jajkiem, sosem czosnkowych i kiełkami.



Składniki:
20dag palonej kaszy gryczanej
2 małe cebule
masło klarowane do smażenia cebuli
3 ugotowane na parze marchewki
łyżka mąki
2 jajka
sól, pieprz
2 łyżki masła
płynny miód

Kaszę gotuję na sypko, następnie ją studzę. Cebulę siekam i rumienię na tłuszczu. Marchewkę grubo ścieram, mieszam dokładnie z kaszą i cebulą razem z tłuszczem ze smażenia. Dodaję mąkę i jajka, doprawiam do smaku i wyrabiam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam placek o wysokości ok. 1,5cm. Wierz smaruję roztopionym masłem z odrobiną miodu.. Piekę w temp. 180 ok. 40min. Studzę, wycinam małe kółka szklanką. Podaję w plasterkiem jajka, sosem czosnkowym oraz natką pietruszki (mogą być też kiełki).

Zamiast jajka może być też np. pasta ze zmiksowanych suszonych pomidorów oraz pestek dyni.

Smacznego.

A to my dziś na Restaurant Day :) (zdjęcie zrobione przez Kasię z Wild Tofu) :


      edit

2 komentarze:

  1. Smakowita przekąska, z pewnością miała wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, na pewno bym się na nią skusiła!

    OdpowiedzUsuń