Książka opisuje 25 roślin leczniczych, niektórych egzotycznych, a część tak pospolitych i używanych na co dzień w naszej kuchni, że może nawet już nie pamiętamy, że mają one działanie pro zdrowotne.
A więc mamy tu opisy:
- aronii czarnoowocowej
- bakopa drobnolistnej
- borówki czernicy (czarnej jagody)
- czosnku pospolitego
- cebuli zwyczajnej
- cytryńca chińskiego
- głogu jedno i dwuszyjkowego
- porzeczki czarnej
- róży dzikiej i pomarszczonej
- różenieca górskiego
- rokitnika zwyczajnego
- winorośli właściwej
- wąkroty azjatyckiej
- tarczycy bajkalskiej
- żen-szenia prawdziwego
- żurawiny błotnej i amerykańskiej
Książka nie różniłaby się od innych gdyby zawierała jedynie same opisy wyżej wymienionych roślin. Każdy rozdział zawiera również historie, jak na przeciągu dziesięcioleci człowiek wykorzystywał te rośliny do samoleczenia i jak z tej wiedzy możemy korzystać dziś.
Zbigniew T. Nowak podaje genialnie proste receptury soków, naparów, nalewek, do stworzenia których nie potrzebna jest żadna tajemna wiedza.
Książka jest do kupienia tutaj.
0 komentarze:
Prześlij komentarz