A dziś już nazbieraliśmy pierwszych tego rocznych kasztanów... :) Mamy kilka upatrzonych drzew pod które mało kto chodzi i co jakiś czas chodzimy sprawdzać, czy już coś nie spadło...
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 5 ząbków czosnku, posiekanych lub zmiażdżonych
- 400g cieciorki, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej
- 2x400g posiekanych pomidorów z puszki
- 600ml wywaru warzywnego
- 250g perłowej kaszy jęczmiennej
- 215g fasoli pinto, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej (może być z puszki inny rodzaj małej fasoli)
- 100g szpinaku baby
- starty parmezan (lub wegański odpowiednik), do podania
- W rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż wszystko zmięknie i zacznie się rumienić - ok. 10-12 min.
- Połowę cieciorki rozetrzyj i dodaj na patelnię razem z pomidorami, bulionem i kaszą. Dodaj bulion i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, ok. 30 min, aż kasza zmięknie.
- Dodaj teraz pozostałą cieciorkę oraz fasolę. Po kilku minutach dodaj też szpinak i gotuj, aż zmięknie, ok. 1 minutę. Dopraw do smaku, posyp parmezanem i od razu podawaj.
uwielbiam takie gęste zupy, którymi można się najeść :) pyszny przepis
OdpowiedzUsuńPyszna zupka!
OdpowiedzUsuń