poniedziałek, 21 grudnia 2015

Published 04:49 by with 0 comment

Bezglutenowe ciastka kokosowe

Czas mi ostatnio przecieka przez palce, nie mogę uwierzyć, że już po raz kolejny choinka (fakt, że jeszcze nie ubrana) stoi w naszym domu. Dopiero co się zaczął adwent, nawet Wam nie pokazałam jak nasz kalendarz adwentowy wygląda, a tu już praktycznie półmetek... Z wpisami ostatnio troszkę się spóźniam a to przez wszystkie jarmarki na jakie ostatnio "podrzucam" swoje wyroby... Plus do tego relacja z Atutów też czeka na opublikowanie...

Dziś proponuję Wam ciastka z duża ilością kokosowych "wstawek", bo jest i mleko kokosowe, olej kokosowy, mąka kokosowa no i sam kokos, ale o dziwo mój nieprzepadający za kokosem Mały Kot powiedział, że są pyszne i że "mogę takie robić" (a to już są słowa najwyższego uznania z jej ust ;) ). Ciastka są zapychające, nie trzeba ich dużo by się poczuć nasyconym, a najwyśmieniciej smakują z dobrą herbatką albo kawą...



Składniki:
(ok 30 sztuk)
  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu lub zmielonych nasion anyżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 60 ml rozpuszczonego i ochłodzonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 125ml mleka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g suszonej żurawiny, drobno posiekanej lub rodzynek
  • 100g twarogu
  • 4 łyżki karobu lub kakao (opcjonalnie)
  1.  Mąkę kokosową łączymy w misce z proszkiem do pieczenia i kardamonem.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem przez 2 minuty. Wrzucamy twaróg i ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie wlewamy olej kokosowy, esencje waniliową oraz mleko kokosowe i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wrzucamy mąkę kokosową, wiórki kokosowe oraz żurawinę, mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Jeśli chcemy uzyskać wersję czekoladową ciastek, dodajemy w tym momencie karob i wgniatamy go w ciasto, najlepiej za pomocą dłoni. Składniki nie muszą być połączone idealnie - w ten sposób uzyskamy ciastka marmurkowe.
  6. Formujemy z masy kulki o średnicy ok. 2-3 cm, spłaszczamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulki po spłaszczeniu mają tendencję do pękania na brzegach, ale nie należy się tym przejmować). Pieczemy przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na blasze do ostudzenia.
  7. Pyszne z dużym kubkiem gorącej kawy lub herbaty.
 Smacznego.


A tak, ku pamięci (mojej ;) ) wyglądał nasz tegoroczny kalendarz adwentowy (w skrócie):



Każda kopertka zawierała jakieś zadanie do wykonania. Wrzucane dzień wcześniej inaczej Żywioł rzuciłby się na wszystkie od razu.
      edit

0 komentarze:

Prześlij komentarz