A już w najbliższą sobotę zapraszam na "Kiermasz zdrowej żywności - natura na talerzu" w Supraślu na którym to będzie można spróbować m. in. moich jakże pysznych babeczek czekoladowych z jabłkami.
Składniki:
- 17,5 dag masła
- 15 dag czekolady deserowej
- 10 dag curku muscavado
- 4 jaja
- po łyżeczce esencji waniliowej i migdałowej
- 11 dag mąki
- łyżka stołowa kakao
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 jabłka
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. 12 foremek na babeczki lub muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami.
- Resztę masła topimy z czekoladą w kąpieli wodnej i przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier. Mieszając, wbijamy po jednym jajku, wlewamy esencje waniliową i migdałową. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy wiórki kokosowe i jabłka pokrojone w kostkę.
- Napełniamy foremki niemal po brzegi i pieczemy 30-35min. aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu czysty, lecz nieco lepki. Studzimy w foremkach ok. 5 min i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Czekoladowe są pyszne! Często takie robię :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
te są jednymi z moich ulubionych, baaardzo szybko znikają :)
Usuń