czwartek, 2 lipca 2015

Published 14:24 by with 0 comment

Dal z boćwiną i curry

Uwielbiam tę porę roku, gdy idąc na ryneczek trudno jest się zdecydować co dziś przytargać na obiad. Zdecydowanie boćwina o tej porze roku należy do moich ulubieńców, tym bardziej, że można ją przygotować na milion i jeden sposobów. Botwinkę mamy od Pani Kasi, która już drugi rok dostarcza nam niepryskane ekologiczne warzywka dla naszej kooperatywy. Jej pęczki może nie są idealnie czyste, zawsze dużo w nich piachu, ale są przeogromne... Już nie raz słyszałam pytanie co można z tego zrobić (bo zjedzenie tego pęka na raz jest prawie niemożliwe :) ) Dal z boćwinką to idealna propozycja na troszkę chłodniejsze dni. Na razie mamy z tego co zapowiadają początek upałów więc raczej przydałoby się zjeść botwinkę w formie chłodniczka ( i takiż też będzie jutro los naszego ostatniego pęczka), ale ku pamięci...

Dal ten wychodzi dość gęsty, także dla co poniektórych może stanowić samo w sobie danie obiadowe, a dla tych bardziej głodnych wystarczy dodać jeszcze ryż.


Składniki:
  • 400g opłukanej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki stołowe świeżego imbiru startego
  • 1,5l wody
  • 1/2 pęczka boćwiny
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 2 duże marchewki, pokrojone na kawałki
  • 3 łyżki stołowe pasty pomidorowej (może być też koncentrat pomidorowy)
  • 400g mleka kokosowego z puszki
  1.  Soczewicę, imbir i wodę umieść w dużym garnku i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ognień i duś 12 minut, aż soczewica będzie al dente.
  2. W tzw. międzyczasie pokrój boćwinę w kostkę.
  3. Na małej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę, aż się zacznie rumienić. Dodaj sól oraz przyprawy i gotuj 1 minutę mieszając. Otrzymaną mieszankę dodaj do garnka wraz z pokrojoną boćwiną, marchewką, pastą pomidorową oraz mlekiem kokosowym i dobrze wymieszaj. Duś przez kolejnych 5 minut, aż soczewica będzie miękka. Nakładaj do miseczek i podawaj ozdobione natką pietruszki.
Smacznego.
      edit

0 komentarze:

Prześlij komentarz