środa, 14 grudnia 2016

Published 17:06 by with 3 comments

Czekoladowa inka, czyli pomysł na prezent w słoiku

Święta już za pasem. Kurierzy mają pełne ręce roboty, a centra handlowe to najbardziej oblegane miejsca na świecie. Ja już większość prezentów mam zakupionych. Zresztą, z rodziną umówiliśmy się już od kilku lat, że robimy je tylko dla dzieciaków. I tak każdy z nas ma masę wydatków. W tym roku postanowiłyśmy z Olą zrobić własnoręczne prezenty dla babć. Ramki z masy solnej już czekają na wywołanie zdjęć. W następnym tygodniu upieczemy pewnie razem jakieś świąteczne ciasteczka, choć być może niekoniecznie pierniki (pierników na choinkę dostałyśmy już całą masę właśnie od jednej z babć). Ola namawia mnie też na pierogi... ale trochę przeraża mnie ilość czasu jaką trzeba poświęcić na ich lepienie :). W każdym bądź razie wymyśliłam, że fajnym i zarazem ciekawym prezentem mogłaby być właśnie taka czekoladowa Inka do własnoręcznego przygotowania w domu, podana w jakimś pięknym lub udekorowanym słoiku. Tym bardziej, że moja mama jest szeroko znanym w rodzinie koneserem kawy Inki. Zresztą jest to kolejny smak mojego dzieciństwa. Do tej pory pamiętam jak odwiedzając przedszkole "po godzinach" - jedna z przyjaciółek mojej mamy była w nim "dozorczynią" i często wpuszczała nas na teren po godzinach. Mogliśmy bawić się wtedy wszystkimi zabawkami bez ograniczeń, grać na ubóstwianym pianinie, którego normalnie nie można było dotknąć...  ale też i pomagaliśmy sprzątać teren z liści i spadających mirabelek... do tej pory pamiętam jak mama Adama po takim właśnie wieczornym sprzątaniu poczęstowała nas inką z termosa bez cukru... nie wiem czemu, ale utkwiło mi to w pamięci...

Także dziś raczę Was przepisem na czekoladową Inkę w słoiku...  






Składniki:

  • 100g chudego mleka w proszku
  • 60g kawy inki klasycznej
  • 70g ksylitolu
  • 10 dag posiekanej czekolady gorzkiej
  • bita śmietana do podania
  1. W słoiku układaj kolejno warstwy mleka w proszku, kawy inki, ksylitolu oraz posiekanej gorzkiej czekolady. Zamknij słoik.
  2. Do prezentu dołącz karteczkę z przepisem na pyszną czekoladową inkę. Napisz na niej: w dużym rondlu lub garnku z grubym dnem zagrzej 5 szklanek mleka  i 1 szklankę wody. Wsyp mieszankę ze słoika. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj, mieszając 1-2 minuty. Jeśli chcesz gotową czekoladową inkę udekoruj bitą śmietaną oraz tartą czekoladą.
Smacznego.

Wpis został przygotowany na konkurs:

Łączy przyjemne z naturalnym

      edit

3 komentarze:

  1. ale bajer <3 taki ręcznie robiony smakołyk ucieszy miłośnika przyjemności podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham inkę! A wersja czekoladowa musi być świetna, rozgrzewająca :). Dziękuję za przepis :)).

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie! Bardzo fajny pomysł na oryginalny prezent.

    OdpowiedzUsuń