Tak naprawdę jabłka w tym przepisie można zastąpić dowolnymi owocami. Swego czasu robiłam wersję z mrożonymi malinami i jagodami i również wychodziła świetnie. Zresztą przepis ten bazuje na przepisie na tradycyjny tzw. pleśniak.
Składniki:
na kruche ciasto:
- 225g bezglutenowego czekoladowego shake'a Arbonne
- 150g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 żółtka (z dużych jajek)
- 1,3kg jędrnych, kwaśnych jabłek
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z małej cytryny
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 białka (z dużych jajek)
- szczypta soli
- 70g drobnego ksylitolu
- 100g wiórków kokosowych
- Shake'a i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu aż ciasto nie zacznie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (można zrobić to dzień wcześniej).
- Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki bezpośrednio do garnka. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.
- W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ksylitol cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować.
- Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę kokosową wyłożyć na warstwę jabłek, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie gumowa w dotyku i miękka. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić.
wspaniały:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, skusiłabym się na duży kawałek ;)
OdpowiedzUsuńoj szybko znika :) a miałam nim poczęstować koleżankę i chyba będę musiała powtórzyć wypiek bo nic nie zostanie
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Napewno spróbuję go zrobić. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
https://happily-pink.blogspot.com/2016/10/golden-rose-prosto-z-pudeka.html
jeśli będziesz potrzebować tego shake'a to w tym miesiącu mogę zaoferować na niego 20% zniżkę https://www.facebook.com/AKrupaArbonne/
UsuńFajny przepis, dziekuję :)
OdpowiedzUsuńporwałabym do kawki, tak apetycznie wygląda, że pewnie na jednym kawałeczku by się nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńPychota.
OdpowiedzUsuńPychota.
OdpowiedzUsuńPychota.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing something like this article. I like this a whole lot
OdpowiedzUsuńFree MCX Tips