wtorek, 18 sierpnia 2015

Published 13:19 by with 0 comment

Buraczki z zielonym ogórkiem

Jutro już wracamy. Kończy się nasza letnia przygoda, choć wielu twierdziło, że przecież nie da się podróżować z dwójką maluchów samochodem (tym bardziej bez klimatyzacji). A jednak... :) Pora już wracać... choć troszkę się nie chce... Ostatniego dnia morze ( a był to piątek... teraz jeszcze tułamy się po Polsce :) ) uroczyło nas cudownym zachodem słońca. Żałuję, że nie mogłam go sfotografować, ale akurat Bąbelek (bo takie imię dostał Artur od Żywioła i Kacpra na wyjeździe) zasnął mi na rękach. Ale jego widok postaram się zachować głęboko w pamięci...




Składniki:
  • 5 czerwonych buraków
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebulka
  • 2 jabłka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, czarny pieprz

  1. Buraki ugotować w łupinach (bądź upiec jak kto woli), przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek, jabłka i cebulę zetrzeć na tace i wymieszać. Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ponownie. Buraczki udekorować drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego.
      edit

0 komentarze:

Prześlij komentarz