Składniki:
- 25 dag ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka roztopionego masła, lub oleju rzepakowego
- 15 dag mąki
- 1 jajko
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 serek wiejski
- pół ogórka sałatkowego
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- Ziemniaczki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta. Nakładać je łyżką na rozgrzaną gofrownicę, rozsmarować i piec, aż powstaną złociste wafle.
- Ogórek pokroić w drobną kostkę. Bazylię posiekać. Ogórek wymieszać z serkiem wiejskim, dodać bazylię. Przyprawić do smaku.
- Na każdy wafel nałożyć łyżkę twarożku i udekorować posiekaną bazylią.
w życiu nie jadłam gofrów w takiej wersji,ciekawe :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie mogę spożywać skrobi :(
OdpowiedzUsuńCóż za ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Świetny przepis, akurat dzisiaj wzięłam gofrownicę :)
OdpowiedzUsuń