poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Published 14:35 by with 4 comments

Bardzo łatwe ciastka owsiano bananowe

Ciasteczka robiłyśmy z Żywiołem na spotkanie, a raczej piknik kooperatywy spożywczej do której należymy, i które pomimo padającego deszczu udało się znakomicie. Żywioł sam pociachał banany, dodał zblendowane daktyle i na koniec wymalował "rybki" z czekolady na ciastkach... ostatnio jakoś sporo razem gotujemy/pieczemy... fakt, ja mam więcej sprzątania (choć wiem, że się bardzo stara), ale Żywioł ma więcej frajdy... :)

Bez masła, bez mąki i cukru. Idealne jako przekąska na deser lub lunch.





Składniki:
  • 3 banany
  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki daktyli, namoczonych na noc i zmiksowanych
  • 1 łyżeczka vanillii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • różne dodatki wg uznania (w naszym przypadku jeszcze mrożone jagody sypnięte na oko, oraz rozpuszczona czekolada jako polewa na wierzch)

  1.  Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  2. W misce rozgniatamy 3 banany widelcem na papkę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem póki się nie połączą.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką formujemy masę w kulki. Następnie leciutko je spłaszczamy. Pieczemy 10-14 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na jakieś 10 minut by przestygły. 
  4. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewamy delikatnie po wierzchu.

Jakie dodatki można jeszcze dodać do ciastek?
  1.  czekoladę 
  2. owoce sezonowe (jagody, maliny, truskawki, jabłka itd itp)
  3. orzechy, jak również samo masło orzechowe albo tahini
  4. kokosa

Przepis (delikatnie zmodyfikowany) pochodzi z Low Sugar Living Fall 2014.
      edit

4 komentarze:

  1. Świetne! Zapisuję przepis, uwielbiam owsiane ciasta, batony, ciasteczka :D

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)
    A rybki urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Uwielbiam takie ciasteczka :)

    Pozdrawiam Jusia

    OdpowiedzUsuń