Składniki:
400g dyni
2 duże białe części porów
1 średnia marchewka
750ml bulionu warzywnego
1/2 łyżki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
4 łyżki gęstej śmietany
garść płatków migdałowych
Pory czyszczę, obieram oraz drobno kroję. Obrane gruszki, pozbawione gniazd nasiennych kroję w kostkę. Dynię i marchewkę również kroję w kostkę oraz podsmażam na klarowanym maśle tak by zmiękły. Pory szklę w garnku na maśle przez 5 minut mieszając. Dolewam bulion, dodaję gruszki oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 25min. Ubijam starannie blenderem, dodaję śmietanę, mieszam tak by się wszystko dobrze połączyło. Krem podajemy w małych kokilkach z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz