poniedziałek, 17 października 2016

Published 17:40 by with 11 comments

Kokosowy jabłecznik na czekoladowym spodzie z shake'a Arbonne (bezglutenowy)

Niektórzy z Was pewnie już wiedzą, że ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Arbonne, która specjalizuje się w produktach, nie tylko kosmetykach, pochodzenia roślinnego, naturalnych, wegańskich i również bezglutenowych. Generalnie nie przepadam za shake'a mi w proszku do picia, wolę te tworzone samodzielnie, ale jeżeli ktoś potrzebuje suplementacji, a nie chce łykać produktów odzwierzęcych ten jest idealny. Zawiera białko z groszku i jest słodzony (ale nie przesadnie... dla mnie, osoby nie słodzącej na co dzień poziom słodkości jest idealny) stewią oraz cukrem trzcinowym. Poza tym przy pomocy tego shake'a z powodzeniem można zastąpić mąkę w przepisach i tym samym bardzo łatwym sposobem sprawić by ciasto stało się bezglutenowe.

Tak naprawdę jabłka w tym przepisie można zastąpić dowolnymi owocami. Swego czasu robiłam wersję z mrożonymi malinami i jagodami i również wychodziła świetnie. Zresztą przepis ten bazuje na przepisie na tradycyjny tzw. pleśniak.




Składniki:

na kruche ciasto:
nadzienie jabłkowe:
  • 1,3kg jędrnych, kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z małej cytryny
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
 kokosowa beza:
  • 3 białka (z dużych jajek)
  • szczypta soli
  • 70g drobnego ksylitolu
  • 100g wiórków kokosowych
  1.  Shake'a i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu aż ciasto nie zacznie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (można zrobić to dzień wcześniej).
  2. Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki bezpośrednio do garnka. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.
  4. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ksylitol cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę kokosową wyłożyć na warstwę jabłek, wyrównać.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie gumowa w dotyku i miękka. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić.

    Smacznego.
      edit

11 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, skusiłabym się na duży kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj szybko znika :) a miałam nim poczęstować koleżankę i chyba będę musiała powtórzyć wypiek bo nic nie zostanie

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Napewno spróbuję go zrobić. Dzięki :)

    Zapraszam do mnie
    https://happily-pink.blogspot.com/2016/10/golden-rose-prosto-z-pudeka.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli będziesz potrzebować tego shake'a to w tym miesiącu mogę zaoferować na niego 20% zniżkę https://www.facebook.com/AKrupaArbonne/

      Usuń
  3. porwałabym do kawki, tak apetycznie wygląda, że pewnie na jednym kawałeczku by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for sharing something like this article. I like this a whole lot

    Free MCX Tips

    OdpowiedzUsuń