środa, 23 marca 2016

Published 16:33 by with 2 comments

Aksamitna zupa z pasternaku z sosem ziołowym

Święta już tuż tuż... widać to dokładnie na blogach kulinarnych i handmade, które obserwuję, że coraz więcej wpisów w tematyce się pojawia. A jak tam wasze przygotowania? My już z Żywiołem zrobiłyśmy pisanki z wydmuszek, pisanki z jajek styropianowych, świątecznego zająca, który trzyma pojemniczek z owsem (codziennie sprawdzamy, czy już zaczął kiełkować). Pozostało nam jeszcze upiec w piątek baby do koszyczków - w tym roku będą dwa... od kiedy Artek się pojawił wszystko musi być po dwa, więc i dwie święconki będą czekały do zrobienia.

A tematyką dzisiejszego postu będzie zupa z pasternaku... dawno już nie jadłam tak dobrej, dodatki są ważne i tworzą całość, także nie należy ich pomijać...



Składniki:
  • mała cebula
  • 3 korzenie pasternaku
  • ziemniaki - wagowo tyle samo , ile waży pasternak
  • 2 łyżki masła
  • 1l bulionu warzywnego
  • 20 dag kwaśnej śmietany do zup
  • sól, pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 8 jajek na twardo
  • pęczek rzodkiewek
  • garstka rzeżuchy
  • 5 dag świeżych wymieszanych ziół: natki pietruszki, szczypiorku, estragonu, rukoli
  1.  Cebulę obieramy, siekamy. Pasternaki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy, dokładamy pasternaki i ziemniaki, dusimy razem kilka minut.
  2. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy ok. 20 min. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, dodając stopniowo śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Jajka kroimy w grube plasterki, rzodkiewki w plasterki. Trochę ziół odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z kilkoma łyżkami zupy kremu. 
  4. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy ziołowym sosem, plasterkami jajek, rzodkiewki, rzeżuchą i odłożonymi ziołami.
Smacznego.
      edit

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy a nigdy nie jadłam zupy z pasternakiem, a nawet nie jadłam samego pasternaka. Ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobnie jak pietruszka, tylko jest bardziej słodki... zresztą z wyglądu bardzo podobny do pietruszki, w poprzedniej edycji masterchefa się kilka osób na teście na nim wyłożyło... ale w smaku jest specyficzny i nie do podrobienia :)

      Usuń