poniedziałek, 20 lutego 2017

Published 22:06 by with 0 comment

Grzybowe curry z papryka i fasolą

Nareszcie rusza się coś w moim mieście - dziś odbył się (a piszę ten tekst późną nocą w niedzielę) pierwszy event z cyklu Wegańskiej Kuchni Społecznej. Muszę powiedzieć, że było pysznie i ciekawie. Pojawiło się sporo osób, znalazły się ciekawe tematy do rozmów.no i miejsce - niegdyś tętniące życiem stare kino Syrena. Niektórym z nas łeska się zakręciła w oku - powspominaliśmy sobie jak to za czasów naszej młodości (czytaj w podstawówce) byliśmy zabierani tam "do kina" na obowiązkowe lektury szkolne. Aczkolwiek jednym rozczarowaniem dla mnie było, że praktycznie wszystkie wypieki jakie się pojawiły były na mące pszennej - jakoś mało kto pomyślał o bezglutenowcach. No i bób po libańsku... przepyszny, tylko czemu w łupinkach nieobrany?







Składniki:

  • 750g mieszanych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki)
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g papryki
  • 250g fasolki szparagowej
  • 40g masła
  • po 1 łyżce przyprawy curry i mąki
  • 200g śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  1. Grzyby oczyścić, większe pokroić, małe zostawić w całości. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, strąki pokroić na duże kawałki. Fasolkę oczyścić, pokroić, blanszować ok. 2 min. w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimą wodą i osączyć.
  2. Grzyby podsmażyć na maśle. Dodać cebulę i czosnek, dusić ok. 5min. Posypać curry i mąką chwilę smażyć. Wlać 250ml wody stale mieszając. Dodać śmietanę, zagotować i mieszając dusić ok. 8 minut. Doprawić sosem sojowym i miodem, dusić jeszcze ok. 5 minut.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Dusić paprykę z fasolką, smażyć ok 6 minut. Warzywa dodać do grzybów, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Curry doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Smacznego.
      edit

0 komentarze:

Prześlij komentarz