Składniki:
- 750g mieszanych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki)
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 300g papryki
- 250g fasolki szparagowej
- 40g masła
- po 1 łyżce przyprawy curry i mąki
- 200g śmietany
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- Grzyby oczyścić, większe pokroić, małe zostawić w całości. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, strąki pokroić na duże kawałki. Fasolkę oczyścić, pokroić, blanszować ok. 2 min. w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimą wodą i osączyć.
- Grzyby podsmażyć na maśle. Dodać cebulę i czosnek, dusić ok. 5min. Posypać curry i mąką chwilę smażyć. Wlać 250ml wody stale mieszając. Dodać śmietanę, zagotować i mieszając dusić ok. 8 minut. Doprawić sosem sojowym i miodem, dusić jeszcze ok. 5 minut.
- Na patelni rozgrzać olej. Dusić paprykę z fasolką, smażyć ok 6 minut. Warzywa dodać do grzybów, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Curry doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz