A dziś raczę Was przepisem na sałatkę z kaszą pęczak, bobem i granatem. Ostatnio odkryłam pokłady zamrożonego bobu w zamrażarce (mamy dwie, jedną małą standardową z lodóką i drugą wolno stojąco, która służy nam głównie do mrożenia tony warzyw i owoców ) pod stertą malin przez które się przekopywałam nota bene w poszukiwaniu truskawek. W każdym bądź razie woreczek poszedł od razu w ruch. Moje dzielne dzieciaki pomogły mi oczywiście przy obieraniu całości. Zresztą nie obyło się bez podjadania, no i dobrze, gdyż bób jest zdrowy i pyszny (jeden z moich ulubionych strączkowców... zawsze żałuję, że sezon na niego trwa tak krótko... na szczęście dobrze się mrozi), a w daniach już nie zawsze im podchodzi.
Składniki:
- mrożone opakowanie bobu, ok. 300g
- 100g pęczaku
- 1 świeży długi ogórek
- pół opakowania kiełków rzodkiewek
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- Pęczak wsyp do garnka, opłucz w wodzie i ugotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Mrożony bób wsyp do wrzątku i gotuj ok 7 minut, aż będzie miękki (ale nie rozlazły). Po ostudzeniu obierz ze skórek.
- Ogórek umyj, obierz i pokrój w kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj z posiekanymi ziołami i kiełkami rzodkiewki.
- W międzyczasie przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym dressingiem polej wcześniej przygotowane warzywa z kaszą i całość wymieszaj. Sałatkę posyp pestkami granatu.
Smacznego.
Ale kolorowa ta sałatka
OdpowiedzUsuńI życzę szybkiego załatwienia najważniejszego zadania :D
a dziękuję... już nie mogę się doczekać :)
Usuńfantastyczne połączenie smaków i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń