Menu

wtorek, 31 maja 2016

Herbatnikowa krajanka czekoladowa

Muszę rzec, że ostatnio chodziła za mną czekolada... Zdarzało mi się pochłaniać ją w dużych ilościach ( jak na dwa ostatnie lata prawie bez słodyczy to tabliczkę na dwa trzy dni mogę uznać za dużą ilość :) ). Postanowiłam więc zrobić sobie i dzieciakom zdrowszą alternatywę. Krajanka to coś jak substytut bloku czekoladowego, znanego mi z dzieciństwa, aczkolwiek mleka w proszku w nim nie uświadczysz. Wyszła pyszna... może nawet aż za bardzo, bo zniknęła w zawrotnym tempie... ma tylko jeden minus, gdy jest mocno ciepło rozpuszcza się w rękach (jak to czekolada i olej)...




Składniki:
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 20 dag oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
  • sól
  • 10 dag kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 20 dag herbatników (użyłam orkiszowych bio, ale po tym jak mi się skończyły poszły też ciasteczka zoo z Ani)
  1.  Mleczną czekoladę kruszymy do miski, dodajemy olej, topimy na parze, cały czas mieszając. 
  2. Jajka, cukier i szczyptę soli miksujemy 5 minut, po czym powoli, małymi porcjami, nie przerywając miksowania, dosypujemy kakao i wlewamy mleko. Kiedy masa będzie gładka wlewamy czekoladę z tłuszczem i nadal ucieramy. 
  3. Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wylewamy trochę masy, układamy herbatniki, znowu zalewamy masą i tak do wyczerpania składników. Wierzch należy zalać masą , wygładzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
  4. Kroimy w grube plasterki. 

Smacznego.

3 komentarze:

  1. fajny przepis, jestem wielką miłośniczką bloku czekoladowego, myślę, że i Twój wyrób przypadłby mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno nie jadłam takie krajanki! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taką krajankę, szkoda, że teraz ją zauważyłam, bo byłaby na Dzień Dziecka- nowa tradycja dla córki:)

    OdpowiedzUsuń