Menu

czwartek, 14 stycznia 2016

Pudding Chia z jabuszkową kruszonką

Tak wiem, pudding chia jest już mocno oklepany i wyeksploatowany na wszystkich blogach kulinarnych, szczególnie tych wegetariańskich. Aczkolwiek moja wersja jest troszkę może bardziej na wypasie ze względu na uwielbiane przez mojego Żywioła masło orzechowe.

Początek roku już za nami - pora na podsumowania i kolejne plany noworoczne. Tym razem nie mam ich wiele, a w zasadzie prawie wcale. 
  1. Chciałabym zacząć (po raz kolejny) swoją przygodę z rysunkiem na którą kompletnie nie mam czasu, więc muszę sobie jakoś ten czas wygospodarować. 
  2. Chciałabym też wdrożyć jakieś skuteczniejsze planowanie - już od dwóch miesięcy śledzę bloga Pani Swojego Czasu - polecam wszystkim tym, którzy potrzebują, a nie bardzo wiedzą jak się do tego zabrać.
  3. A jeśli chodzi o kwestie finansowo - karierowe to chciałabym znaleźć, albo sobie stworzyć (wszystko jedno) wymarzoną pracę. Ostatnie dwa lata mocno przewartościowały i obróciły mój światopogląd i jednocześnie sprawiły, że jeszcze tak pewna siebie jak teraz to nigdy nie byłam (aż nie mogę w to uwierzyć pamiętając jakim przeraźliwie nieśmiałym dzieckiem byłam).
    I tego się będę trzymać. 
A jakie są Wasze postanowienia noworoczne?




Jak zwykle można zaadoptować sobie ten przepis do własnych potrzeb zmieniając owoce na jakieś sezonowe. Latem na śliwki, jagody, brzoskwinie, a zimą gruszki bądź jabłka.

Składniki:
Pudding:
  • 1 szklanka dowolnego mleka (może być migdałowe, owsiane lub kokosowe)
  • 4 łyżki chia
  • skórka z pół cytryny lub pomarańczy
 Jabłeczna kruszonka:
  •  1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 duże jabłko
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pokruszonych migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
Elementy dodatkowe:
  •  masło orzechowe / fistaszkowe
  • gęsty jogurt naturalny, najlepiej grecki
  1.  Przygotowujemy pudding: mieszamy wszystkie składniki w misce lub dużym kubku. Odstawiamy na 15-30 minut mieszając co jakiś czas. 
  2. Przygotowujemy kruszonkę: kroimy jabłko w kosteczkę. Rozpuszczamy masło klarowane z dodatkiem miodu na patelni. Dodajemy jabłko, pestki oraz migdały i mieszając gotujemy przez około 7-8 minut aż jabłka staną się złociste, a pestki chrupiące.
  3. Układamy warstwy w wysokich szklankach. Najpierw pudding. Potem po łyżce masła orzechowego. Na to kilka łyżek jogurtu i na samym wierzchu kruszonka.
Smacznego.

3 komentarze: