Menu

piątek, 17 lipca 2015

Cytryniaczki

Wrzucam szybko przepis, między jednym wyjazdem na działkę a drugim. Wróciłam tylko pozałatwiać sprawy, poodbierać nieodebrane paczki z paczkomatów (i nie tylko) zanim mi je poodsyłają i dalej spadam na działkę. Z dala od tego betonu i żaru, który ma się ponoć niebawem lać ponownie z nieba. Bo tu się po prostu wytrzymać nie da, a my nie z tych co to w słoneczny dzień lubią siedzieć w domu i oglądać świat z za okien. W ten weekend zamierzamy sprawdzić czy Artek polubi tak jak jego siostra wycieczki rowerowe, a takie cytryniaczki będą odpowiednie by pochrupać je po wysiłku nad brzegiem zalewu przy zachodzie słońca. Kwaskowatość cytryny lekko przełamująca słodycz bazy...



Składniki:
  • 4-5 cytryn
  • 15 dag miękkiego masła
  • jajko
  • 20 dag drobno zmielonych migdałów
  • 10 dag ksylitolu
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • żółtko
  • ksylitol to posypania
  1.  Cytryny szorujemy, 3-4 kroimy w bardzo cienkie plasterki, kładziemy na ręczniku papierowym. Po 20 min przekładamy na drugą stronę na świeży ręcznik.
  2. Masło z jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy migdały, ksylitol, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto, forujemy w dwa walce o śr. 6cm. Każdy owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godz.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Każdy walec kroimy na kółka grubości 5-7mm, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Korzystając ze szklanki o średnicy nieco mniejszej niż krążek ciastka, dnem robimy w ciastku małe wgłębienie. Smarujemy rozmąconym żółtkiem. W każde wgłębienie wkładamy plasterek cytryny. Posypujemy ksylitolem i pieczemy przez 15 min.
Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Choć nie lubię cytryn, wygląd tych ciasteczek mnie przyciągnął:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdjęcia robione na szybko, bo spodziewałam się, że i ciastka szybko zniknął :) (z reguły robię coś na szybko przed piknikami kooperatywy które mamy co dwa tygodnie)

      Usuń
  2. Cudne, takie malutkie słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej! Wyglądają wspaniale! Świetny pomysł z tymi cytrynkami na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, te cytrynki świetnie przełamują słodycz ciastek

      Usuń