Jutro zbliża się kolejny gorący dzień. W taką pogodę nie dam rady, a i nawet nie potrafię usiedzieć w domu, aczkolwiek jeść coś człowiek musi. Najlepsze są zatem przekąski które można zabrać ze sobą i zjeść gdzieś na kocu albo ławeczce. Także dziś na blogu zawitał przepis na babeczki, niekoniecznie na słodko... z botwinką... idealne z sosikiem czosnkowym...
Składniki:
pęczek botwinki
łyżka masła
13 dag serka mascarpone
4 jajka
10 dag białego sera
łyżka kaszy manny
sól i pieprz
Botwinę myjemy, kroimy buraczki razem z łodygami i liśćmi.
Rozpuść masło na patelni. Dorzuć botwinę i smaż aż liście i buraczki zmiękną. Odstaw by ostygło.
Do miski wrzuć mascarpone. Dodaj po jednym jajku i dokładnie mieszaj masę. Wrzuć rozkruszony biały ser, kaszę mannę, sól i pieprz, a na końcu przesmażoną botwinkę.
Przełóż do małych foremek i piecz 20 minut w 160 stopniach. Podawaj z serkiem chrzanowym lub dipem czosnkowym.
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńprzetestowany rok temu na moim 'jadku-niejadku' :)
UsuńTeż bardzo lubię takie przekąski :)
OdpowiedzUsuń